Smyckekonstnären Märta Mattsson f. 1982 tilldelas stipendiet Unga konsthantverkare 2016 på 100 000 kr ur Bengt Julins fond/Nationalmusei Vänner. Stipendiet delas ut vid en ceremoni den 14 november. 

I Nationalmusei Vänners senaste nummer av medlemstidningen finns en artikel om Märta Mattsson.

Juryns, Elsebeth Welander-Berggren, ordf. (museichef Sven-Harrys konstmuseum), Rolf Julin (Bengt Julins Fond), Micael Ernstell (Nationalmuseum), Love Jönsson (Röhsska museet), Cilla Robach (rektor för Beckmans Designhögskola), Kerstin Wickman (designhistoriker, skribent), motivering för sitt val av stipendiat: 

"För det fantasifulla arbetet med att driva olika historiska traditioner inom smyckekonsten till nya dimensioner. Fascinerad av naturens under ger Märta Mattsson det som annars skulle förmultna ett nytt liv. Smyckena pendlar skickligt mellan förförelse och känslor av krypande obehag. "
 
Märta Mattsson beskriver sitt arbete så här:
”Jag ser det vackra i det som kan uppfattas som avstötande och till och med äckligt. Det finns en mänsklig dragningskraft till sådant som vi inte kan förstå och sådant som vi tycker är lite obehagligt. Jag gräver i den här känslan och gör den tillgänglig för andra i mina smycken. Jag delar med mig av min nyfikenhet och får andra att se skönhet i det som vi inte trodde var vackert. Jag omvandlar döda djur och insekter till smycken och ger dem på så vis ett nytt liv och ett nytt syfte.”
 
Stipendiet Unga Konsthantverkare delas ut sedan 2001 på initiativ av Bengt Julin. Det syftar till att premiera lovande utövare som inte fyllt 35 år och som har sin huvudsakliga verksamhet i Sverige. Stipendiet är på 100 000 kr och utdelas vart annat år. Stipendiaten utses av styrelsen för Bengt Julins fond efter förslag från juryn.