Drottningholms slott har öppet dagligen kl. 10-16.30 maj-september. Se alla öppettider HÄR. Söndagen den 27 augusti kl. 11-16 är det åter dags för temadagen Nyfiken på Museum de Vries. Museet är inrymt i det gamla Dragonstallet på Malmen och där visas en unik samling verk av den nederländske skulptören Adriaen de Vries (1556-1626). 

 Slottsområdet ska ses som en helhet skapat för representation och nöjen. Det är just det välbevarade miljön som gjort att Drottningholm finns med på UNESCO:s världsarvslista.

 Högslottet började byggas 1661 av Nicodemus Tessin dä på uppdrag av riksänkedrottning Hedvig Eleonora. Under 1700-talet beboddes det av drottning Lovisa Ulrika, som fick dispositionsrätten i morgongåva vid bröllopet med kronprins Adolf Fredrik 1744. Även hon var arkitekturintresserad och engagerade arktitekten Carl Hårleman för att göra om- och tillbyggnader. 

Gripsholms slott har öppet dagligen kl.10-16 under perioden 15-30 september. Se slottets öppettider HÄR

Sommaren 2017 visas utställningen MEN, med 45 fotografiska porträtt av män tagna av fotografen Dawid,

Gripsholms slott uppfördes av Gustav Vasa och stod klart 1537. Hans söner fortsatte att bygga om och till slottet, vilket även riksänkedrottning Hedvig Eleonora gjorde på 1600-talet och Gustav III i slutet på 1700-talet. En promenad runt slottets utsida ger en fascinerande bild av olika byggnadesepoker genom  spåren de lämnat i fasaden. 

Gustav III:s antikmuseum är beläget i Kungliga slottet och där visas utställningen Den tänkande handen den 28 april-25 juni 2017. Ett tiotal bidrag till H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare presenteras i utställningen.

Leufsta bruk har främst aktiviteter under sommarsäsongen. Se sommarens visningar och program HÄR.

Förutsättningen för de många järnbruken i norduppland var gruvan i Dannemora, tillgången på skog till bränsle och vattendrag med forsar som kunde driva hammare.

Läckö slott har öppet dagligen kl. 10-18 under perioden 10 juni -28 augusti. Den 10 juni till 27 augusti 2017 visas utställningen Tre kronor-Made in Finland. 150 silverföremål tillverkade i Finland från 1500-talet och framåt ställs ut i slottet. Du kan se öppetider och aktiviteter 2017 HÄR.

Slottet har en lång och spännande historia. Det var ursprungligen en biskopsborg, grunden lades redan år 1298, strategiskt placerad vid Vänern intill en av pilgimslederna till Nidaros i Norge.

Nynäs slott har flera utställningar och andra aktiviteter, främst under sommarsäsongen. Läs mer om öppettider och visningar här.

Slottet ligger mitt i ett naturreservat mellan Trosa och Nyköping. Liksom många andra slott har Nynäs sina rötter i medeltiden, det omnämns första gången 1328. Godset har haft många inflytelserika ägare och tillhört ätterna Grip, Gyllenstierna, Hildebrand och Bonde.

Rosersbergs slott har under perioden juni-augusti visningar tisdag–söndag; kl. 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 och 16.00

engelska kl. 15.00. Mer information om öppettider finns HÄR. I sommar visas också utställningen Kungligt porslin från Rörstrand.
Vi vill tipsa om den korta men informativa filmen om Rosersbergs slott. 

Rosersbergs slott uppfördes på 1600-talet med Gabriel Oxenstierna som byggherre. Slottet hade i slutet av århundradet en berömd park där det bl.a. fanns en damm med en porslinsö.

Strömsholms slott har öppet dagligen kl. 12-16 juni och augusti, under juli har slottet öppet kl. 12-17. Se fler öppettider HÄR.

Slottet har sina rötter i Vasatiden då Gustav Vasa på 1550-talet lät bygga en kungsgård med inriktning på hästavel.

Den nuvarande byggnaden stod färdig 1680 och beställdes av riksänkedrottning Hedvig Eleonora. Arkitekten var sin tids främste i landet, Nicodemus Tessin d.ä. Inredningsarbetet tog dock inte fart förrän under 1700-talet. Besökaren som går in genom porten till det karolinska slottet möts därför av ljusa interiörer i rokoko och gustaviansk stil.

Ulriksdals slott har 15 juni-13 augusti öppet i samband med guidad visning tisdag-söndag kl. 12 och kl. 14. Orangerimuseet är öppet för egen rundvandring kl. 12-16 under samma period. Mer information finns HÄR.

Slottet hette från början Jacobsdal efter fältherren och riksmarsken Jacob De la Gardie som lät uppföra det i början av 1640-talet. Byggmästare och arkitekt var Hans Jacob Kristler som också ritade palatset Makalös inne i Stockholm. Till anläggningen hörde en nyttoträdgård och en symmetriskt anlagd lustträdgård. Den sistnämnda var påkostad och hade bl.a. ett lusthus i två våningar, där väggarna i bottenvåningens rum var klätt med snäckor, koraller och pärlemor.