Återflytten av samlingarna in i Nationalmuseibyggnaden är i full gång inför återinvigningen den 13 oktober. Den som vill läsa mer om planerna för verksamheten i det nygamla Nationalmuseum kan göra det HÄR. Även Nationalmusei Vänner planerar för hösten 2018 och kommer då att ha fokus på museet och samlingspresentationen.

På platsen där museibyggnaden nu ligger fanns tidigare Amiralitetets kyrka som uppfördes 1634 men brann ner 1822. Arkeologer från Historiska museet gjorde en utgrävning i det som en gång var den kanal som skiljde Blasieholmen från den lilla Kyrkholmen. När museet uppfördes fylldes kanalen igen och i de första lagren har hushållsmaterial från 1800-talets första årtionden hittats.

 

Vi är nog många som saknar möjligheten att nästan när som helst besöka våra favoritverk i samlingarna. Återöppnandet av museibyggnaden närmar sig och museets anställda koncentrerar sig på att förbereda presentationen av samlingarna och förstås den första tillfälliga utställningen när museibyggnaden återinvigs. 

 
HÄR KAN DU SE MUSEETS SAMLINGAR
Nationalmuseum har samarbeten och lånar ut verk till utställningar i Sverige och utomlands.
 
I utställningen Det offentliga rummet som görs i samarbete med Jernhusen visas reproduktioner av verk ur Nationalmuseums samlingar. Utställningen visas för närvarande i Häsleholm, Lunds Centralstation, Linköpings Centralstation, Skövde Centralstation, Gävle Centralstation och Västerås Centralstation. 
 
Utställningen Öga mot öga visas på Jamtli i Östersund perioden 29 oktober 2017- 22 april 2018. Utställningen, med reproduktioner av verk ur Nationalmuseums samlingar, vänder sig till barn och handlar om porträtt från förr. Där finns även en selfie-station där det går bra att ta bilder av sig själv.
 
 Nationalmuseum har också samlingar på slott och herresäten runt om i Sverige, vilka de är kan du se HÄR. Till dessa har Nationalmusei Vänner fri entré och under renoveringstiden har vi ett särskilt slottsprogram. Vi kommer att besöka dem alla åtminstone en gång innan 2018 då museibyggnaden enligt planerna ska öppnas igen.