Nationalmuseum har samlingar av måleri och skulptur från 1500-talet och fram till början av 1900-talet. Samlingen av konsthantverk och design omfattar föremål från 1500-tal till nutid. Även under museibyggnadens renovering går det att se verk ur museets samlingar. En del visas, liksom tidigare, på de kungliga slotten, annat är med i tillfälliga utställningar.

Grunden för Nationalmuseums samlingar står att finna i de kungliga samlingarna. De har sedan utökats genom decennierna, när det gäller måleriet är det främst det nederländska 1600-talet, franska 1700-talet och svenskt 1800-tal som är väl representerat. 

År 1880 anställdes den förste amanuensen på Nationalmuseums avdelning för konstslöjd. Även där hade en kunglig samling, Karl XVI:s, lämnat ett stort bidrag på 3000 föremål. Även den samlingen växer kontinuerligt och precis som när det gäller bildkonsten bidrar vänföreningen till att göra det möjligt. 

Nationalmusei Vänner har, sedan föreningen grundades, spelat en viktig roll för att museet ska kunna utöka samlingarna. Vänföreningens gåvor speglar även vad museets ledning intresserat sig för vid olika tidpunkter. De första årtiondena på 1900-talet satsade man t.ex. på att bygga upp en samling med verk av de franska impressionisterna samt av svenska konstnärer.

Andra möjligheter att se Nationalmuseums samlingar är de virtuella. Du kan söka i samlingarna på både konstnär, föremål  och upptäcka samlingarna utifrån teman. Stora delar av samlingarna ligger också på webbplatsen Europeana 280.  

Du kan även  hitta samlingarna på Google Art Project och Flickr. På den sistnämnda webbplatsen kan du bl.a. se bilder på föremål ur samlingarna, från utställningar, gamla bilder och foton från evakueringen av samlingarna. Missa inte bilderna från nedtagningen av Carl Larsson jättemålning Midvinterblot.