Drottningholms slott har öppet lördag-söndag kl. 10-16 under perioden 13 januari-31 mars.

 Se alla öppettider HÄR. Barnfamiljer kan på egen hand gå på olika bildjakter i slottet under öppettid. De olika temana är Flora, Fauna och Guldjakten. Tonåringar och vuxna som vill ha utmaningar kan ta sig an RokokoGo, även det en bildjakt.

 Slottsområdet ska ses som en helhet skapat för representation och nöjen. Det är just det välbevarade miljön som gjort att Drottningholm finns med på UNESCO:s världsarvslista.

 Högslottet började byggas 1661 av Nicodemus Tessin dä på uppdrag av riksänkedrottning Hedvig Eleonora. Under 1700-talet beboddes det av drottning Lovisa Ulrika, som fick dispositionsrätten i morgongåva vid bröllopet med kronprins Adolf Fredrik 1744. Även hon var arkitekturintresserad och engagerade arktitekten Carl Hårleman för att göra om- och tillbyggnader. 

Gripsholms slott har stängt fram till april, men det finns möjlighet att lyssna på intressanta föredrag under våren. Där behandlas så skilda teman som Gustav III och Karl XI:s hästar. Se hela programmet HÄR

 

Gripsholms slott uppfördes av Gustav Vasa och stod klart 1537. Hans söner fortsatte att bygga om och till slottet, vilket även riksänkedrottning Hedvig Eleonora gjorde på 1600-talet och Gustav III i slutet på 1700-talet. En promenad runt slottets utsida ger en fascinerande bild av olika byggnadesepoker genom  spåren de lämnat i fasaden. 

Gustav III:s antikmuseum är beläget i Kungliga slottet och har stängt för säsongen.

Leufsta bruk har främst aktiviteter under sommarsäsongen. Läs mer om visningar och program HÄR. Under hösten ges konserter på den välkända Cahmanorgeln vid flera tillfällen.

Förutsättningen för de många järnbruken i norduppland var gruvan i Dannemora, tillgången på skog till bränsle och vattendrag med forsar som kunde driva hammare.

Läckö slott har öppetör visning varje hel timme dagligen 10-16. 7-8 samt 14-15 oktober

 Under hösten finns möjlighet att delta i särskilda aktiviteter som Gästabud och Spökafton, mer information ges HÄR.

Slottet har en lång och spännande historia. Det var ursprungligen en biskopsborg, grunden lades redan år 1298, strategiskt placerad vid Vänern intill en av pilgimslederna till Nidaros i Norge.

Nynäs slott har stängt för säsongen.

Slottet ligger mitt i ett naturreservat mellan Trosa och Nyköping. Liksom många andra slott har Nynäs sina rötter i medeltiden, det omnämns första gången 1328. Godset har haft många inflytelserika ägare och tillhört ätterna Grip, Gyllenstierna, Hildebrand och Bonde.

Rosersbergs slott har stängt för säsongen. Mer information om öppettider finns HÄR

 

Vi vill tipsa om den korta men informativa filmen om Rosersbergs slott. 

Rosersbergs slott uppfördes på 1600-talet med Gabriel Oxenstierna som byggherre. Slottet hade i slutet av århundradet en berömd park där det bl.a. fanns en damm med en porslinsö.

Strömsholms slott har stängt för säsongen, men tar emot gruppbokningar året om.

Slottet har sina rötter i Vasatiden då Gustav Vasa på 1550-talet lät bygga en kungsgård med inriktning på hästavel.

Den nuvarande byggnaden stod färdig 1680 och beställdes av riksänkedrottning Hedvig Eleonora. Arkitekten var sin tids främste i landet, Nicodemus Tessin d.ä. Inredningsarbetet tog dock inte fart förrän under 1700-talet. Besökaren som går in genom porten till det karolinska slottet möts därför av ljusa interiörer i rokoko och gustaviansk stil.

Ulriksdals slott har stängt för säsongen.

Slottet hette från början Jacobsdal efter fältherren och riksmarsken Jacob De la Gardie som lät uppföra det i början av 1640-talet. Byggmästare och arkitekt var Hans Jacob Kristler som också ritade palatset Makalös inne i Stockholm. Till anläggningen hörde en nyttoträdgård och en symmetriskt anlagd lustträdgård. Den sistnämnda var påkostad och hade bl.a. ett lusthus i två våningar, där väggarna i bottenvåningens rum var klätt med snäckor, koraller och pärlemor.