Nationalmusei Vänners nyinstiftade designfond har bidragit till sitt första förvärv – radion ”The sled” av Walter Dorwin Teague.
 
Teague  räknas som en av USAs fyra ledande industridesigner på 1930-talet. I en tid då andra radioapparater var som åbäkiga skåp i fanerat trä, kom Teagues radio som en fartfylld fläkt. För fart och framtidstro var just det som den strömlinjeformade designen förmedlade i 1930-talets depression.
Producenterna hade konstaterat att massproduktion kräver masskonsumtion, så maskinålderns prylar måste förpackas lockande. Industridesigner blev det nya yrket och deras främsta roll att designa attraktiva höljen till den inneboende tekniken. Allt från pennvässare och radioapparater till lokomotiv och atlantångare kläddes i strömlinjeform. Till Sverige spreds såväl yrket som formen, bland annat i 1950- och 60-talens strykjärn.
Nationalmuseums exemplar är helt i original och har endast haft två ägare. Först en riktig radioentusiast i Helsingborg som hade köpt den själv och sedan en samlare som köpte den från dödsboet på 1990-talet.
Maria Perers, indentent vid Nationalmuseums samling av konsthantverk och design