Med anledning av H.K.H Kronprinsessan Victorias 40-årsdag har Nationalmusei Vänner/Gustav VI Adolfs fond till Statens porträttsamling på Gripsholms slott överlämnat en gåva föreställande den kungliga jubilaren. Konstnär är fotograf Thron Ullberg, som fångat kronprinsessan i en miljö hon själv är förtjust i, Gustav III:s paviljong på Haga.
 
Kronprinsessan är framställd i rollen som tronarvinge, med blicken fäst mot framtiden. Thron Ullberg (född 1969) är en av Sveriges ledande porträttfotografer. Han började läsa konstvetenskap men satsade snart på fotografin. Ullberg arbetar ofta med storformatskamera och traditionella negativ som han bearbetar digitalt, ett tecken på kärleken till det gamla fotografiska hantverket.
Porträtten är medvetet iscensatta, med speciella bildmässiga associationer och en teatral karaktär med inspiration från såväl reklam- och modefoto som film och video. I Ullbergs porträtt finns både exempel på intimitet och distans, det hudnära och det officiella. Många av dessa egenskaper återfinns i porträttet av Kronprinsessan Victoria.
 
I samband med en ceremoni på Gripsholms slott den 8 november överlämnade Nationalmuseum och Nationalmusei Vänner gemensamt ett exemplar av porträttet till H.K.H Kronprinsessan.
 
Statens porträttsamling
På Gripsholms slott finns sedan 1822 Statens porträttsamling, världens äldsta nationella porträttsamling, som i dag omfattar fler än 5 000 porträtt av svenska män och kvinnor. Sedan 1881 ansvarar Nationalmuseum för samlingen.