När Nationalmuseum öppnar den 13 oktober kan besökaren bland mycket annat se den lekfulla skulpturen Venus in glass av konsthantverkaren Frida Fjellman. Den är specialbeställd av Bengt Julins fond inom Nationalmusei Vänner och kommer att ha en framträdande plats i museet.

Processen inleddes förra hösten då fondens styrelse bjöd in fyra framstående svenska konsthantverkare att lämna in förslag till utsmyckning för en angiven plats i Nationalmuseum. Strax före jul beslutade fondens styrelse, förstärkt med Inger Molin och ytterligare en representant från Nationalmuseum, att ge Frida Fjellman uppdraget att göra en skulptur.

SVT Nyheter Stockholm hade ett inslag om "Venus in glass" den 20 september.

–Det är fantastiskt att kunna bidra till att inkorporera ett så fint verk i Nationalmuseums byggnad i samband med att museet nyöppnar den 13 oktober, säger Ann Westin, ordförande i Bengt Julins Fond. Styrelsen för Bengt Julins fond tycker även att det är positivt att Venus in glass är välkomnande mot alla besökare, både barn och vuxna.

–Det är med stor tacksamhet vi kommer ta emot denna gåva och ser fram emot att se den färdiga skulpturen. Nationalmuseums samlingar omfattar äldre måleri, skulptur, konst på papper samt konsthantverk och design fram till idag. Eftersom Frida Fjellman gärna kallar sig själv konsthantverkare kommer verket på ett fint sätt ge en vink om vad som finns att uppleva i museet, säger Susanna Pettersson, överintendent vid Nationalmuseum.

Frida Fjellman (född 1971) har lång erfarenhet av offentlig utsmyckning i både Sverige och utomlands. Hon har skördat framgångar med bland annat uppmärksammade platsspecifika installationer på konstarenan Art Basel och på mässan Design Miami. Våren 2018 visades hennes separatutställning Crystal Atmosphere på galleriet Hostler Borrows i New York.

Frida Fjellman berättar att det är många som bistått henne i detta stora projekt:

Glasblåsare: verkstad 12, Kosta glasbruk

Ulf Persson
Johnny Gullberg
Jörgen Erlandsson
Sam Lilja
Göran Palmengren

Slipning och sågning, Kosta glasbruk
Tjocky Patron
Andreas Dea Andersson

Smide och metallarbete
Zoltan Schnierer

Trädelar
Jonas Fjellman

Argonrör
Tommy Gustafsschiöld

Assistans
Linn Sjöstedt