Fredagen den 12 oktober fick Nationalmusei Vänners medlemmar möjlighet att besöka den nyrenoverade, vackra Nationalmuseibyggnaden. Även butiken och Restaurang Nationalmuseum höll förstås öppet för oss.

Dagen inleddes med att tio grupper, fördelade på de olika våningsplanen, fick visningar av samlingspresentationen och utställningen John Singer Sargent av museets kunniga chefer och intendenter. Något som uppskattades av de ca 230 medlemmar som gick med på rundvandringarna.

Klockan 12 slogs portarna sedan upp för alla medlemmar som ville komma in och många tog vara på den chansen. Men trots att det var många människor i museet kändes det inte trångt. Det märks att dubbelt så många som tidigare, 2000 personer, kan vistas i byggnaden samtidigt.  

Rum som tidigare varit kontor har nu blivit publika ytor, som exempel kan nämnas Skattkammaren på mellanplanet och förstås restaurangen i entréplan.

Vid tre tillfällen under eftermiddagen och kvällen presenterades de gåvor som Nationalmusei Vänner skänkt till museet i samband med återinvigningen;

Francois-Hubert Drouais porträtt av fadern Hubert Drouais (utställd på övre planet i salen med franskt 1700-tal)

Uno Åhrens skåp "Edens Lustgård" 1924, (utställd på mellanplanet i salen 1920-1965).

Bengt Julins fond inom Nationalmusei Vänner hade beställt skulpturen "Venus in glass" av Frida Fjellman (entréplan vid butiken).

Ann Stern donerade genom Nationalmusei Vänner Elisabeth Keysers" En konfirmand i Normandie", 1889 samt

Ingeborg Westfelt Eggertz målning "Sommardag i Meudon" 1887. 

Ann Stern bekostade även en del av rekonstruktionen av takmålningarna i salen 1800-1870.

Märta-Christina och Magnus Vahlquist donerade genom Nationalmusei Vänner två jardinjärer formgivna av Peter Linde. Dessa är placerade i entréplanet.

Men framför allt vandrade våra medlemmar under dagen runt och njöt av de färgrika miljöerna och återsåg gamla favoriter i samlingarna och upptäckte nya. Det är tre gånger så många föremål som visas nu jämfört med före renoveringen.

Ett varmt tack till museets ledning och anställda som gjorde den här vändagen möjlig!

 

För att få veta mer om museet, samlingarna och utställningarn är ett tips att ladda  ner museets nya app