Det har nu gått en tid sedan Nationalmuseum öppnade och mottagandet från publik och press har överträffat alla förväntningar. Strax över 200 000 strömmade till museet under de första sex veckorna för att se resultatet av fem års renovering. Man har återsett sina favoriter i samlingarna och upptäckt nya som köpts in under tiden renoveringen pågått.

 

INFÖR BESÖKET

För att inte skymma konsten med skyltar och etiketter i trånga monterpresentationer ges mycket information i den nya appen, ihop med audioguider och bilder. Nedladdningsstatistiken vittnar om att appen redan har blivit ett populärt verktyg vid besöket.

Det kan tidvis vara lite trångt i salarna och ett tips är därför att besöka museet under sen eftermiddag i veckorna, på torsdagar har museet öppet ända till kl. 21, samt efter kl. 16.30 på helgerna.

För att besöket ska löpa smidigt är det också bra att direkt låsa in stora väskor, ryggsäckar och paraplyer i förvaringsskåpen på källarplan. Man får inte ha med sig annat än mindre väskor i utställningssalarna.

 

INTRODUKTIONER OCH LUNCHFÖRELÄSNINGAR

I den södra ljusgården på entréplan ges introduktioner till Nationalmuseum och samlingarna och utställningen ”John Singer Sargent”. Den som önskar kan även gå på fördjupande lunchföreläsningar i olika ämnen. Hitta den dag, tid och det ämne som passar dig bäst i museets kalendarium.

 

NATIONALMUSEUM SHOP

Nationalmuseum shop har också fullt upp och kommer att ha dagliga specialerbjudanden i december på sitt  instagramkonto @nationalmuseum shop. Man har bl.a. specialpris på praktverket ”Nationalmuseum i Nytt ljus”. 

 

RESTAURANG NATIONALMUSEUM

Även Restaurang Nationalmuseum, designad av ett team under Matti Klenells ledning och som drivs av krögaren Fredrik Eriksson, är uppskattad. De första veckorna har det stundtals varit kö utanför restaurang, café & bar, men väl inne har alla hittat sittplatser. På eftermiddagarna, från ca kl. 14, på vardagar och efter kl. 16 på helgerna är det lite lugnare i restaurang och cafe.

Restaurangen välkomnar alla till Glasbarens julinspirerade sortiment av smörgåsar och julfika. Där serveras Julskinksmörgås med egen senap, smörgås med Norröna matjessill, saffransbröd, saffranspannkaka med björnbärssylt och grädde m.m.

De som endast vill besöka bar- och cafédelen går enklast in via Skulpturgården eller från korridoren vid Designmagasinet.

 

NATIONALMUSEI VÄNNER

Går det bra för Nationalmuseum går det också bra för Nationalmusei Vänner. Ordförande Eva Qviberg gläds åt att museet fått välförtjänt uppskattning och berättar att vänföreningens medlemsantal under året ökat från ca 3100 till närmare 3900. Vi blir gärna fler säger Eva Qviberg och berättar att en ny medlemsperiod inleddes den 1 december. Den som går med i Nationalmusei Vänner nu får ett medlemskap som räcker till 31 mars 2020. Och varför inte ge ett medlemskap i julklapp, många önskar sig upplevelser inte saker i present.

Enskilt medlemskap kostar 500 kr och parmedlemskap 700 kr. För juniorer upp till 30 år är det extra förmånligt att vara medlem i Nationalmusei Vänner, 325 kr för enskild och 375 kr för par. Medlemskap kan betalas med kort på vår hemsida, köpas i Nationalmuseums butik. Det går också bra att betala med plusgiro. Läs med om hur du gör HÄR.