Samtidigt som Bengt Julins fond, som ingår i Nationalmusei Vänner, tog beslutet att beställa en gåva i samband med Nationalmuseums återivigning bestämde man sig för att dokumentera arbetsprocessen. Konsthantverkaren Frida Fjellman fick uppdraget och filmaren Staffan Redin har följt tillkomsten, från den första modellen över det komplicerade arbetet med att skapa den 7,5 höga skulpturen "Venus in glass" till presentationen för Nationalmusei Vänners medlemmar den 12 oktober 2018.

Tittaren får följa med till verkstad 12 på Kosta glasbruk där fem skickliga hantverkare förverkligade Frida Fjellman idé, vilket innebar att man fick uppfinna nya tekniker. Vissa detaljer fick man ändra under arbetets gång för att helheten skulle bli bra. Frida Fjellman berättar om sin roll i processen och beskriver vad som sker i verkstaden. 

Väl på Nationalmuseum skulle sedan de 45 delarna, varav 4 i trä, monteras på en stång. Även detta moment var tekniskt svårt och det krävdes speciallösningar och precision för att allt skulle komma på exakt rätt plats.

Filmen avslutas med att skulpturen "Venus in glass" presenteras för Nationalmusei Vänner 12 oktober, dagen innan Nationalmuseum öppnades för allmänheten.

Venus in glass from Nationalmusei Vänner on Vimeo.