Figuriner är små figurer i fajans eller porslin som oftast föreställer människor eller djur. De var som populärast under 1700-talet, då de ställdes fram på borden både som dekoration och för att ge gästerna uppslag till samtalsämnen.

I 1700-talsdelen av Nationalmuseums tidslinje, då främst i kabinetten och med temat ”Maskerad i porslin” finns ett antal figuriner. Även i Designmagasinet på entréplan finns figuriner utställda. Några av dem är hämtade ur två stora donationer genom och från Nationalmusei Vänner.

Vid det första tillfället, 1926 donerade Ivan Traugott 100 figuriner genom Nationalmusei Vänner, som minne av sitt och hustruns silverbröllop i december 1926. Traugott samlade på keramik, fajanser och porslin och han hade tidigt intresserat sig för Nationalmuseums samlingar. I denna första donation finns figuriner med olika motiv. Fajansmopsen till vänster är ett exempel och tillverkad omkring 1750 vid den tyska porslins- och fajansfabriken Höchst.

1950 donerade sedan föreningen 600 nummer ur Ivan Traugotts samling till museet. Kostnaden var 60 000 kr och då föreningen vid den tiden ännu inte hade mer än två fonder, gjorde man upp en avbetalningsplan på 6000 kr per år. Traugott ville inte att summan skulle gå till honom själv, utan i stället användas till stipendier för museets tjänstemän.

Två av de tre bilder ovan är exempel på figuriner från denna andra donation, den första bilden från vänster visar dock den första figurinen som föreningen donerade, ”Die leserinn am Spinnrocken” som är en kopia efter en Meissenmodell. Porzellan-Manufaktur Meissen är den första europeiska och nog mest kända porslinsfabriken, grundad 1710.

Kärleksparet med fågelbur i mitten hör däremot till donationen från 1950. Porslinsgruppen är formgiven av den mest kände porslinsmodellören, tysken Johann Joachim Kändler (1706-1775) och tillverkad någon gång mellan 1752-57 av porslinsfabriken i Berlin.

Bilden till höger visar en ”Dansande amorin förklädd till Harlekin” som är tillverkad vid Porzellan-Manufaktur Meissen runt 1800. Harlekin är en av karaktärerna i Commedia dell’arte och ett populärt motiv för figuriner.

Ta gärna en tur genom tidslinjens 1700-talsdel på övre planet och Designmagasinet på entréplan för att beundra de små figurinerna som kan vara lätta att gå förbi.