Strömsholms slott öppnar i juni och besökare välkomnas tisdag-söndag kl. 11-16. Se alla öppettider HÄR 

Slottet har sina rötter i Vasatiden då Gustav Vasa på 1550-talet lät bygga en kungsgård med inriktning på hästavel.

Den nuvarande byggnaden stod färdig 1680 och beställdes av riksänkedrottning Hedvig Eleonora. Arkitekten var sin tids främste i landet, Nicodemus Tessin d.ä. Inredningsarbetet tog dock inte fart förrän under 1700-talet. Besökaren som går in genom porten till det karolinska slottet möts därför av ljusa interiörer i rokoko och gustaviansk stil.

Strömsholms slott användes huvudsakligen till övernattningar och besöktes alltmer sällan av de kungliga när järnvägen byggdes ut under 1800-talet.

1868 fick i stället Arméns ridskola disponera slottet och området runt det. Efter 100 år lades även den verkamheten ner. Stallarna och ridhusen togs nu över av civil verksamhet och Strömsholm är idag ett hippologiskt centrum.

Nationalmuseum ansvarar för slottets samling av bildkonst där inte minst djurporträtten är värda uppmärksamhet. De mest spektakulära verken är David Klöcker Ehrenstrahls målningar av Karl XI:s hästar i närmast naturlig storlek som gjordes på 1670-80-talen. På bilden t.v. avbildas, hingsten Sultan, som greve Nils Bielke tagit som krigsbyte i Ungern 1687. Bielke som kände till Karl XI:s stora förtjusning i hästar skänkte vid hemkomsten Sultan och ytterligare en häst till kungen.

Den som vill förkovra sig ytterligare rekommenderas att läsa Strömsholms slott, red. Eva-Lena Karlsson och Rebecka Millhagen, utgiven på Byggförlaget.

Se även Nationalmuseums utställningskatalog Kungens hästar av Karin Sidén från 1993.