Gripsholms slott, här har sommarsäsongen inletts och i maj är slottet öppet alla dagar kl. 10-16. Se alla öppettider HÄR

Lördagen den 25 maj avtäcktes 2019 års  hedersporträtt, Bruno Ehrs fotografiska porträtt av professorn och konsthantverkaren Ingegerd Råman. Då öppnade även sommarens utställning Porträtt under tio år, som pågår till 1 september 2019. I utställningen visas ett trettital porträtt från 1840-tal fram till idag, skänkta av Gripsholmsföreningen.

Gripsholms slott uppfördes av Gustav Vasa och stod klart 1537. Hans söner fortsatte att bygga om och till slottet, vilket även riksänkedrottning Hedvig Eleonora gjorde på 1600-talet och Gustav III i slutet på 1700-talet. En promenad runt slottets utsida ger en fascinerande bild av olika byggnadesepoker genom  spåren de lämnat i fasaden. 

Slottets insida bjuder på inredningar från olika tider och där finns också Statens porträttsamling, grundad 1822. Samlingen, som Nationalmuseum ansvarar för, utökas hela tiden. 

På bilden t.v. visas en exteriör av slottet där de olika byggnadsperioderna kan anas. Nedanför syns Astraksalen i Vasavåningen, som huvudsakligen är en skapelse från 1890-talet då Fredrik Liljeqvist renoverade slottet.  

David Becks kända porträtt av drottning Kristna signerat 1650 ingår i Statens porträttsamling. Drottningen är här inte framställd som regent. Den vita sidenklänningen visar att hon är förmögen, men ingen krona eller andra regalier är avbildade. Porträttet kunde strängt taget föreställa vilken välbärgad kvinna som helst.

De som beställde och tittade på konst under 1600-talet älskade allegorier, bildgåtor. Här är det de fyra elementen som lagts in i målningen. Drottning Kristina håller en liten blå schal som blåser över axeln, vilket symboliserar luften, globen hon håller handen på står för jorden. Ute på gården finns en fontän som förstås är elementet vatten. Men elden då? Ja det är drottning Kristina själv som var skytt, ett av eldtecknen inom astrologin.

 Läs mer om vad som händer på Gripsholms slott på Kungahusets hemsida

Se Nationalmuseums foton från Gripsholm på flickr

Här kan du läsa om parkens historia och utveckling från 1500-talet och framåt.