Leufsta bruk herrgården kan besökas i samband med visningar under sommaren, se hela kalenderariet HÄR.

Förutsättningen för de många järnbruken i norduppland var gruvan i Dannemora, tillgången på skog till bränsle och vattendrag med forsar som kunde driva hammare.

Bruket har sina rötter i 1500-talet men det var när holländaren Louis De Geer år 1643 fick ta över verksamheten som dess blomstringsperiod inleddes. Det är inte säkert att Louis De Geer överhuvudtaget besökte platsen, men de hantverksskickliga valloner han anställde framställde mer järn och av högre kvalitet än tidigare. 

Bruket var ett litet samhälle i sig, där det förutom smedjor och masugnar fanns bostäder, skola, sjukstuga, affär etc.

Herrgården ligger vid en av bruksdammarna med en park och ett staket som avskiljer den från resten av bebyggelsen. Den nuvarande herrgården började uppföras efter ryssarnas härjningar i Roslagen 1719  och stod klar år 1730. På 1750-talet anlitade dåvarande ägaren Charles De Geer arkitekten Jean Eric Rehn för arbeten bl.a. med inredningarna i herrgården.

Sedan 1977 är det Statens Fastighetsverk som ansvarar för byggnaderna, Nationalmuseum för samlingar i herrgården och Stiftelsen Leufta ansvarar för verksamheten och driften.

Se Nationalmuseums bilder från Leufsta bruk på flickr.