Drottningholms slott har under maj öppet alla dagar kl.10-17. Den 8 september kl. 11-16 är det dags för årets temadag på Museum de Vries. Då finns möjlighet att gå runt i museet och på egen hand beundra Adriaen de Vries skulpturer, eller gå med på pop-up-visningar på svenska och engelska.

Se alla öppettider HÄR. För barnfamiljerna finns särskilda aktiviteter. 

I 1600-talets trädgårdar stimulerades alla sinnen, inte minst hörseln. På Kungahusets hemsida kan du läsa mer om de ursprungliga planerna för vattenkonster i parken och hur man 300 år senare konstruerade en förenklad form av dem. Den som beöker Drottningholm sommartid kan också genom mittaxeln och uppmärksamma hur ljudet från kaskader och fontäner förändras.

Slottsområdet ska ses som en helhet skapat för representation och nöjen. Det är just det välbevarade miljön som gjort att Drottningholm finns med på UNESCO:s världsarvslista.

 Högslottet började byggas 1661 av Nicodemus Tessin dä på uppdrag av riksänkedrottning Hedvig Eleonora. Under 1700-talet beboddes det av drottning Lovisa Ulrika, som fick dispositionsrätten i morgongåva vid bröllopet med kronprins Adolf Fredrik 1744. Även hon var arkitekturintresserad och engagerade arktitekten Carl Hårleman för att göra om- och tillbyggnader. 

Det var också Lovisa Ulrika som lät bygga den första slottsteatern år 1754, den nuvarande teaterbyggnaden uppfördes 1766. Kina slott, i utkanten av den engelska parken, var en födelsedagspresent från Adolf Fredrik till Lovisa Ulrika på hennes födelsedag den 24 juli 1753. Det lilla lustslottet var en omtyckt plats dit kungafamiljen drog sig tillbaka över dagen med bara en liten uppvaktning.

Lovisa Ulrikas son, Gustav III, vistades även han på slottet, i synnerhet under somrarna. Kungen intresserade sig inte minst för parken och lät bl.a. uppföra Götiska tornet år 1777.

Drottningholms slott har även fortsättningsvis varit en uppskattad kunglig bostad och sedan 1981 bor kungaparet där.

På slottet ansvarar Nationalmuseum för måleri- och skulptursamlingarna som huvudsakligen består av verk från 1600- och 1700-talen. Nämnas kan David Klöcker Ehrenstrahls allegorier över kungadynastin från Pfalz (Karl X Gustav, Karl XI och Karl XII) som riksänkedrottning Hedvig Eleonora lät beställa. 

Nationalmusem ansvarar dessutom för skulptursamlingen i Museum de Vries inrymt i det gamla Dragonstallet på Malmen. Till Museum de Vries, Kina slott  och givetvis till själva slottet har Nationalmusei Vänners medlemmar fri entré mot uppvisande av medlemskortet.

Den som är särskilt intresserad av byggnaderna och parken hittar också information på Statens Fastighetsverks hemsida

Se Nationalmuseums bilder från Drottningholms slott, Kina slott och Museum de Vries på flickr.