Drottningholms slott har under maj öppet alla dagar kl.10-17.

Se alla öppettider HÄR. För barnfamiljerna finns särskilda aktiviteter. 

 Slottsområdet ska ses som en helhet skapat för representation och nöjen. Det är just det välbevarade miljön som gjort att Drottningholm finns med på UNESCO:s världsarvslista.

 Högslottet började byggas 1661 av Nicodemus Tessin dä på uppdrag av riksänkedrottning Hedvig Eleonora. Under 1700-talet beboddes det av drottning Lovisa Ulrika, som fick dispositionsrätten i morgongåva vid bröllopet med kronprins Adolf Fredrik 1744. Även hon var arkitekturintresserad och engagerade arktitekten Carl Hårleman för att göra om- och tillbyggnader. 

Det var också Lovisa Ulrika som lät bygga den första slottsteatern år 1754, den nuvarande teaterbyggnaden uppfördes 1766. Kina slott, i utkanten av den engelska parken, var en födelsedagspresent från Adolf Fredrik till Lovisa Ulrika på hennes födelsedag den 24 juli 1753. Det lilla lustslottet var en omtyckt plats dit kungafamiljen drog sig tillbaka över dagen med bara en liten uppvaktning.

Lovisa Ulrikas son, Gustav III, vistades även han på slottet, i synnerhet under somrarna. Kungen intresserade sig inte minst för parken och lät bl.a. uppföra Götiska tornet år 1777.

Drottningholms slott har även fortsättningsvis varit en uppskattad kunglig bostad och sedan 1981 bor kungaparet där.

På slottet ansvarar Nationalmuseum för måleri- och skulptursamlingarna som huvudsakligen består av verk från 1600- och 1700-talen. Nämnas kan David Klöcker Ehrenstrahls allegorier över kungadynastin från Pfalz (Karl X Gustav, Karl XI och Karl XII) som riksänkedrottning Hedvig Eleonora lät beställa. 

Nationalmusem ansvarar dessutom för skulptursamlingen i Museum de Vries inrymt i det gamla Dragonstallet på Malmen. Till Museum de Vries, Kina slott och givetvis till själva slottet har Nationalmusei Vänners medlemmar fri entré mot uppvisande av medlemskortet.

Den som är särskilt intresserad av byggnaderna och parken hittar också information på Statens Fastighetsverks hemsida. Där finns också en App om parken för den som vill gå en guidad slinga.

Se Nationalmuseums bilder från Drottningholms slott, Kina slott och Museum de Vries på flickr.