Drottningholms slott har under maj öppet alla dagar kl.10-17. Den 8 september kl. 11-16 är det dags för årets temadag på Museum de Vries. Då finns möjlighet att gå runt i museet och på egen hand beundra Adriaen de Vries skulpturer, eller gå med på pop-up-visningar på svenska och engelska.

Se alla öppettider HÄR. För barnfamiljerna finns särskilda aktiviteter. 

I 1600-talets trädgårdar stimulerades alla sinnen, inte minst hörseln. På Kungahusets hemsida kan du läsa mer om de ursprungliga planerna för vattenkonster i parken och hur man 300 år senare konstruerade en förenklad form av dem. Den som beöker Drottningholm sommartid kan också genom mittaxeln och uppmärksamma hur ljudet från kaskader och fontäner förändras.

Slottsområdet ska ses som en helhet skapat för representation och nöjen. Det är just det välbevarade miljön som gjort att Drottningholm finns med på UNESCO:s världsarvslista.

 Högslottet började byggas 1661 av Nicodemus Tessin dä på uppdrag av riksänkedrottning Hedvig Eleonora. Under 1700-talet beboddes det av drottning Lovisa Ulrika, som fick dispositionsrätten i morgongåva vid bröllopet med kronprins Adolf Fredrik 1744. Även hon var arkitekturintresserad och engagerade arktitekten Carl Hårleman för att göra om- och tillbyggnader. 

Gripsholms slott, här har sommarsäsongen inletts och i maj är slottet öppet alla dagar kl. 10-16. Se alla öppettider HÄR

Lördagen den 25 maj avtäcktes 2019 års  hedersporträtt, Bruno Ehrs fotografiska porträtt av professorn och konsthantverkaren Ingegerd Råman. Då öppnade även sommarens utställning Porträtt under tio år, som pågår till 1 september 2019. I utställningen visas ett trettiotal porträtt från 1840-tal fram till idag, skänkta av Gripsholmsföreningen.

Gripsholms slott uppfördes av Gustav Vasa och stod klart 1537. Hans söner fortsatte att bygga om och till slottet, vilket även riksänkedrottning Hedvig Eleonora gjorde på 1600-talet och Gustav III i slutet på 1700-talet. En promenad runt slottets utsida ger en fascinerande bild av olika byggnadesepoker genom spåren de lämnat i fasaden. 

Gustav III:s antikmuseum är beläget i Kungliga slottet och har öppet maj-september alla dagar kl. 10-17. Se alla öppettider HÄR.

Leufsta bruk herrgården kan besökas i samband med visningar under sommaren, se hela kalenderariet HÄR.

Förutsättningen för de många järnbruken i norduppland var gruvan i Dannemora, tillgången på skog till bränsle och vattendrag med forsar som kunde driva hammare.

Bruket har sina rötter i 1500-talet men det var när holländaren Louis De Geer år 1643 fick ta över verksamheten som dess blomstringsperiod inleddes. Det är inte säkert att Louis De Geer överhuvudtaget besökte platsen, men de hantverksskickliga valloner han anställde framställde mer järn och av högre kvalitet än tidigare. 

Läckö slott har öppet i samband med visningar under maj och mellan 8 juni-25 augusti är slottet öppet dagligen kl. 10-18. Se hela kalendariet HÄR.

Missa inte sommarens utställning "Tankar i glas"- konstglas från 1960 till idag, där föremål ur Nationalmuseums samling visas, bl.a. gåvor från Nationalmusei Vänner. Utsällningen pågår 8 juni-25 augusti.

Slottet har en lång och spännande historia. Det var ursprungligen en biskopsborg, grunden lades redan år 1298, strategiskt placerad vid Vänern intill en av pilgimslederna till Nidaros i Norge.

Nynäs slott har följande öppettider i sommar:

24 juni-18 augusti alla dagar kl. 10-17

24 augusti-29 september lördag-söndag kl. 10-17

Läs mer i kalendariet HÄR


Slottet ligger mitt i ett naturreservat mellan Trosa och Nyköping. Liksom många andra slott har Nynäs sina rötter i medeltiden, det omnämns första gången 1328. Godset har haft många inflytelserika ägare och tillhört ätterna Grip, Gyllenstierna, Hildebrand och Bonde.

Rosersbergs slott har öppet lördag-söndag i augusti i samband med visningar som hålls kl. 11,12,13,14,15,16  samt en visning på engelska som ges kl. 15. Se alla öppettider HÄR.

Rosersbergs slott uppfördes på 1600-talet med Gabriel Oxenstierna som byggherre. Slottet hade i slutet av århundradet en berömd park där det bl.a. fanns en damm med en porslinsö.

Strömsholms slott öppnar i juni och besökare välkomnas tisdag-söndag kl. 11-16. Se alla öppettider HÄR 

Slottet har sina rötter i Vasatiden då Gustav Vasa på 1550-talet lät bygga en kungsgård med inriktning på hästavel.

Den nuvarande byggnaden stod färdig 1680 och beställdes av riksänkedrottning Hedvig Eleonora. Arkitekten var sin tids främste i landet, Nicodemus Tessin d.ä. Inredningsarbetet tog dock inte fart förrän under 1700-talet. Besökaren som går in genom porten till det karolinska slottet möts därför av ljusa interiörer i rokoko och gustaviansk stil.

Ulriksdals slott har öppet i samband med visningar lördag-söndag i juni-augusti, kl.12,13,14 och 15, en visning på engelska ges kl. 15. Se alla öppettider HÄR.

Slottet hette från början Jacobsdal efter fältherren och riksmarsken Jacob De la Gardie som lät uppföra det i början av 1640-talet. Byggmästare och arkitekt var Hans Jacob Kristler som också ritade palatset Makalös inne i Stockholm. Till anläggningen hörde en nyttoträdgård och en symmetriskt anlagd lustträdgård. Den sistnämnda var påkostad och hade bl.a. ett lusthus i två våningar, där väggarna i bottenvåningens rum var klätt med snäckor, koraller och pärlemor.